verslag Finale Hoofdklasse 2017

De KNBB heeft dit weekend een zeer geslaagde pilot bij de Finale Hoofdklasse Libre gekregen. Waar voorheen behalve de vier beste spelers uit deze klasse ook nog vier mindere goden mochten acteren, speelden nu alleen de echte toppers uit deze klasse.

Aanvankelijk was er wat geharrewar, toen ook toppers uit de 1e klasse meenden recht te hebben op een plaats in dit selecte gezelschap. Bij het horen van deze berichten kregen enkele gerenommeerde hoofdklasse-spelers het spaans benauwd en waren opeens ziek, zwak en misselijk. Uiteindelijk zorgden hun afzeggen er voor, dat er vier grootheden uit de hoogste districtsklasse van het libre overbleven.

Dat zo’n finale met vier spelers even wennen was, werd al snel duidelijk. Voor het publiek ideaal: Geen vier tafels meer die je in de gaten moet houden (doodvermoeiend), maar twee tafels waar je in alle rust tussen kunt wisselen met je aandacht.

Je hebt als publiek ook niet direct een favoriet, je leeft echt met alle spelers mee!

Voor de spelers was het al snel een tactisch schaakspel, waarbij zelfs kon worden gekozen voor het in slaap sussen van de tegenstander, door hem eerst een flinke voorsprong te geven, of bij een geheide winst nog flink wat beurten te pakken, om zodoende niet de koppositie te krijgen in de totaalstand. Dit alles maakte de finale voor het massaal toegestroomde publiek tot een aantrekkelijk schouwspel.

Vrijdag was het nog verstoppertje spelen, maar zaterdag werd er echt uitgepakt door de heren.

Een slotpartij tussen Frank Dekker en Pieter van der Hoek met gemiddelden van respectievelijk 16.00 en 11.00 (in 9 beurten uit) is hier een sprekend voorbeeld van.

Nadat Theo Handgraaf in zijn eerst partij op zaterdag (winst op Frank) zich nog even bij de favorieten voegde, deed nestor Gerrit Piersma (deze week 70 jaar geworden) zijn educatieve plicht door de jonge generatie in het zadel te helpen. Hij gaf Pieter mooi spel, deze kwam er zodoende lekker in en stond na 5 beurten op 89 caramboles. Gerrit liet in zijn docerende rol nog even zijn tanden zien met een mooie serie, maar haalde op tijd z’n voet van het gas.

Pieter voelde zich hierdoor gesterkt en begon als echte Hoofdklasser (tussenmoyenne boven de 7.00) aan de laatste pot tegen Frank.

Even leek het er op dat Pieter hier de hoofdprijs in de wacht zou slepen. In een directe lijnverbinding met de wedstrijdleider van het district Freek Bot werd overlegd wat te doen met dit aanstormend jeugdig talent. ‘Wie wint krijgt de prijs’, was het simpele maar heldere antwoord van Freek.

Maar zet nooit een streep door de naam van Frank Dekker voordat de laatste stoot is gemaakt. Met een schitterend slotoffensief kroonde hij zich tot een terechte kampioen. Pieter werd tweede en is ruim gepromoveerd naar de Hoofdklasse en Gerrit kreeg de bronzen plak en de verdiende oorkonde ‘coach finale biljarten en eerste hulp bij promoveren’.

Allen gefeliciteerd!